Senderisme a Moncada “Ruta Cavanïlles”

Finalment 18 participants varem gaudir d’un meravellós dia solejat acompanyats un any més de l’arqueòleg municipal, entusiasta de la ruta.

R. Cavanilles 023

La Ruta Cavanïlles, també denominada “Moncada i les observacions del botànic Cavanilles”, es un sender paisatgístic e històric d’uns set kilòmetres de longitud i poca dificultat. Transcorre un tram per asfalt fins al camí dels Fornets de la Calç on se poden apreciar unes badadures tallades en la roca, unes carrilades amb més de 2.000 anys d’antiguitat que denoten la importància del camí com a punt de connexió entre la costa i el interior per al comerç de productes com el vi, l’oli, i de pedra i cal de les canteres pròximes.

R. Cavanilles 03

Eixim a altre xicotet tram d’asfalt que ens portarà al paratge de les Vinyetes on actualment predominen garrofers. El topònim “vinyetes” ens ofereix informació sobre la importància del cultiu del raïm durant segles en convivència amb oliveres, garrofers i actualment tarongers.

Pel camí ens acompanya l’ombra d’alguns garrofers centenaris i en pocs minuts apleguem a la base de la lloma on un cartell junt un gran garrofer ens informa que se trobem dins el perímetre de l’entorn del Jaciment ibèric del Tos Pelat, declarat BIC en 2005.

R. Cavanilles 012

El poblat va estar ocupat entre finals del s VI fins meitat del IV a C i les nou primeres campanyes d’excavacions han tret a la llum dos vivendes completes, se treballa des de l’estiu passat en una nova vivenda, esperen poder continuar enguany.

Darrere del Jaciment varem poder observar les pedreres, en quant a la vegetació que trobem és una mala herba arbustiva, on abunden les espècies aromàtiques, adaptada a l’escassetat de pluges i sòls calcaris: Pimentera o Pebrella, romer, timó, cua de gat, margalló, bruc, canya d’or, llistó, coscoll, ginebre, llentiscle, herba de les set sagnies, narcís de tardor, etc. Com a curiositat direm que és en el vessant nord d’El Tos Pelat on podem trobar el llentiscle més gran de tota la comarca de l’Horta Nord. També és destacable la presència d’orquídies com l’espill de Venus.

R. Cavanilles 018

Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats 2015. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s