Crònica de la ruta de les Masies a Picassent

Puntuals i amb un matí que ens feia pensar que estem més a prop de Falles del que realment diu el calendari, 15 ciclistes iniciem la Ruta de les Masies, la primera activitat de la campanya Hortaneta 2014.
L’objectiu d’esta activitat és latorre retocada de conèixer una ruta de dificultat baixa al terme de Picassent, i que ens aporta un valor patrimonial molt important, a través de les construccions que trobem, podem conéixer què ha ajudat a tindre el paisatge que tenim…

Si vols descarregar els tracks d’aquesta ruta només has de clicar ací.
El camí que ens treu del municipi de Picassent i ens duu direcció Sud és l’anomenat “Camí de la Paridera“. Anomenat així pel desaparegut Corral de la Paridera, un corral que es va establir a vora de l’assagador o canyada reial, amb dues funcions molt importants. Una era la de convertir-se en refugi per a les nits en què el ramat passava per l’assagador, i l’altra era la de deixar a les ovelles prenyades al corral i recollir les a la tornada de la transhumància.
Les vies pecuàries són camins de transhumància que uneixen els llocs tradicionals de pasturatge d’Espanya perquè els pastors i ramaders puguin portar el bestiar caprí, oví i boví a les millors pastures aprofitant la bonança del clima: als ports o zones de pastures d’alta muntanya a l’estiu o a zones més planes i de clima més temperat en hiverns extrems. Les vies pecuàries es diferencien entre si i adquireixen el seu nom segons la seva amplària. Són canals de comunicació, rutes planes i rectes que s’enclaven entre les muntanyes facilitant el pas entre poblacions, ja que són els camins més curts i fàcils de transitar.
Eixim del poble i a través de camins envoltats de camps de tarongers de múltiples varietats ens acosten a la zona d’Espioca. Arribem a una zona habitada, que sembla més un barri que altra cosa.
Comunitat de veïns i veïnes de la Verge de la Cova Santa, així és com s’anomena aquesta barriada, que s’explica a través de la construcció del pantà de Contreras. Esta intervenció en la natura va desplaçar al voltant de 180 famílies. La solució per aquestes famílies implicava acollir-se al Pla de Colonització Agrària, que situava a estes famílies a entorns agraris on pogueren desenvolupar les activitats que tradicionalment feien, oferint-los terres i una casa. El pla va arribar a la fí el 1978, amb la construcció al nucli urbà de Picassent el barri de “Fontcalent”. Aquestes famílies van tenir presència a pobles com Quart de Poblet, Xirivella, València, Barcelona…
Aquest grup de cases de camp ens dona pas a la Masia de Santa Aurelia, un exemple clar de la importància de l’agricultura a esta zona de Picassent, que condicionava les construccions, tant la seua estructura, pensada per a les tasques del camp (eres, basses de reg, corrals per als animals…)
Arribem al barranc Fondo per a trobar-nos un allau sorprenent, el Pantà d’Espioca. Construcció hidràulica

panta

del s. XVII que consisteix en una assut construït amb maçons i morter de calç per a regular les aigües de fonts i barrancs. És difícil imaginar la forma del pantà però tenim una mostra del que seria gràcies al Jardí Botànic que ha quedat en mig de no res. Pins, garroferes, carrasques, oms, pi australià, casuarines…
Abans d’entrar a la Masia d’Espioca ens acosten al pont que creua l’autopista per a tenir una millor visió d’aquest racó curiós, on es concentra la Masia d’Espioca, la Torre d’Espioca, el Centre Penitenciari Valencia II, i el camp de golf Mas de Foressos. Aquest indret fa que el grup estiga una estona valorant aquest quadrant estrany, que concentra patrimoni, espais d’oci i espais de privació de llibertat. Cadascu/una repren la marxa amb els seus pensaments, fins a arribar a Espioca.
Masia d’Espioca.(S. XIX-XX)carrasca espioca


La Masia d’Espioca recull tots els elements que requereix una construcció d’aquestes característiques. El seu disseny esta basada en l’ús que va rebre eminentment agrícola. Així, veiem només arribar una zona a l’ombra d’una carrasca gegant, que acomplia les funcions de zona d’assecat de productes.
Esta masia també esta dotada amb molí, un gran corral per als animals i les eines del camp, així com la casa del senyoret, que manté l’arquitectura de pati interior i la resta de la casa repartida al voltant.
De seguida i amb la gana feta, arribem a la Torre, que visitem i busquem un llco per a esmorzar i compartir les impressions de la ruta.
Torre d’Espioca. (S. XI)
Aquesta torre declarada Bé d’interés Cultural (BIC), amb categoria de monument és l’única que queda a tota la comarca, ja que altres com la de Manises o Alcàsser l’han enderrocada, però a Picassent encara es manté en peu.
Es tracta de construccions de guaita per a evitar l’amenaça de possibles atacs des del mar, de pobles com els almohades o almoràvits. El petit regiment que estava a les torres s’encarregava d’alertar a la capital en cas d’atac, per tal de preparar la resistència armada.grup espioca

Dues grans pedres que trobem al jardí de l’actual Mas de Foressos ens parlen del seu passat com a zona d’explotació agrícola,ja que des dels romans, es té constància de l’explotació d’aquestes terres. La hipòtesi diu que aquestes pedres es feien servir per tal de moldre les olives, conreu importantíssim per als romans a tot el mediterrani.
Aquest mas ha patit diferents renovacions, tot i que la que més ha condicionat el seu estat és l’actual, que ha convertit tota la finca en un camp de golf
Una vegada recuperades les forces reprenem la marxa de tornada completant així una ruta de 23 kilòmetres aproximadament amb un desnivell acumulat de 73 metres, sense cap incidència important, tan sols una punxada que reparem gustosament agafant el solet que el dia ens facilitava.
A destacar les ganes del grup de persones de Sedaví que va apostar per la mobilitat sostenible, arribant a Picassent amb metro i tornant-se’n a Sedaví amb el tren.
Per últim recordar-vos que inserit a esta campanya està el concurs Fotoneta, que premia la creativitat dels i de les participants a les activitats d’Hortaneta. Si estàs interessat a participar-hi, pregunta per les bases.

Info extra:
Tracks de la ruta: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6139090
Díptic d’info de la ruta.Espioca A5

Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats 2014 i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s